Onze huisbieren

Naast een traditionele bierkaart presenteert 't Boldershof 2 gelegenheidshuisbieren onder de naam "Merletje".

 


Ons bier is vernoemd naar het Merletje, dit is het Merel-vogeltje uit het wapenschild van Oostkamp.

De merlet (Frans: merlette, eigenlijk vrouwtje van de merle (merel) is een heraldisch wapendier. Het is een eendachtig of kuikenachtig gestileerd vogeltje zonder snavel en zonder poten. Niet te verwarren met een geknotte vogel, die wel een snavel maar geen poten heeft.De oude naam voor merlet is maarle, meerl of meerle. De merlet kreeg zijn aparte vorm zonder snavel en poten vanaf de 13e eeuw. Volgens de overlevering zouden alleen ridders die aan kruistochten hadden deelgenomen merletten in hun wapen hebben mogen dragen.

 


Onze 2 huisbieren:


* Roodbruin bier uit Zuid-West-Vlaanderen: Merletje Grand Cru

Brouwerij Strubbe bevindt zich reeds sinds 1831 onder de kerktoren van Ichtegem, 7 generaties lang wordt er al gebrouwen. Zoals elders in het land focuste ook Brouwerij Strubbe zich op bier van hoge gisting. Na WOI werd de trend van de lagegistingsbieren gevolgd. Sinds kort knoopt de brouwerij terug aan bij de traditie van de Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren.
Voor De Grand Cru werden 3 foeders aangekocht waarin het basisbier van hoge gisting rijpt en verzuurt. Het is aan de brouwmeester om dit oude bier te blenden met jong bier en zo tot een lichtzurig en dorstlessend bier te komen. Ondanks het vrij lage alcoholgehalte heeft dit biertje veel smaak.
Dit bier is erkend als " Streekproduct"

* Witbier: Merletje

Dit witbier is niet gebrouwen met ongemoutte tarwe zoals alle andere witbieren, maar met 40 procent ongemoute gerst en met nagisting op de fles. Precies daarom vermeldt het etiket 'Gerstebier', de nagisting duurt een tiental dagen in een verwarmde ruimte met een constante temperatuur van 22°C. Koel te serveren en 5,5% alcohol.

Gelegenheidsbier voor 't Boldershof te Oostkamp,

beiden gebrouwen door de Brij Strubbe te Ichtegem